Sílvia Rosés

“Moda, poder i estereotips de gènere: vestint l’home modern.”

Què significa ser home i quan s’ha forjat l’estereotip contemporani de masculinitat? Existeixen, a més de les lluites feministes, homes dissidents respecte de la identitat masculina que se’ls ha imposat? I quin paper ha tingut la moda en tot això?

Darrere de la conformació de la indumentària masculina moderna s’amaguen unes potents estratègies de poder i en el de la dona, importants mecanismes de control i repressió. Conceptes com l’ornamentació, la mobilitat i el propi consum de moda seran eixos centrals per establir un dimorfisme sexual en indumentària i, al seu torn, assegurar la perpetuació de l’estructura heteropatriarcal.

Sílvia Rosés és doctora i llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona. com a experta en història de la moda ha col·laborat amb institucions com el Museu del Disseny de Barcelona o el Museo del Traje de Madrid. A l’actualitat és docent universitària i investiga en el camp de la història i la teoria de la moda. Des de 2019 coordina la línia de disseny i gènere de GREDITS – Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social de BAU.