Marta Segarra

“L’hàbit fa el monjo? Cossos, aparences, identitats”

Des dels anys 1990, una gran part dels estudis de gènere s’ha enfocat cap al cos i la seva relació amb la construcció d’identitats, tant personals com col·lectives, així com amb les reivindicacions polítiques. S’ha qüestionat la distinció entre sexe (biològic) i gènere (cultural), així com altres oposicions amb relació als cossos: interior/exterior, orgànic/artificial, natural/protètic… Aquesta conferència repassarà aquests debats contemporanis dins els estudis de gènere, tot reflexionant sobre les seves implicacions polítiques pel que fa als feminismes.

Marta Segarra és catedràtica d’Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona i directora de recerca al Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité-LEGS, del Centre National de la Recherche Scientifique (França). És també investigadora a ADHUC-Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la UB. La seva recerca se situa principalment en els àmbits dels estudis de gènere i sexualitat, de la biopolítica i el posthumanisme, i dels estudis culturals. Ha publicat diversos llibres; entre els últims: El món que necessitem (amb Donna Haraway, 2019), Teoría de los cuerpos agujereados (2014), L’habitació, la casa, el carrer (2014). Va comissariar l’exposició Coreografies del gènere al CCCB l’any 2019. Escriu regularment al diari Ara.